czwartek, 5 kwietnia 2018


Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne ciasto z malinami i ricottą. Tak się zdarzyło, że termin ważności ricotty się zbliżał, więc trzeba było coś wykombinować i akurat natrafiłam na ten przepis. Proporcje są podane na małą tortownicę (15 cm średnicy), a maliny można użyć również mrożone, które trzeba oczywiście uprzednio wyciągnąć z zamrażalki. 



Ciasto z ricottą i malinami składniki
250 g ricotty
160 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenie
80 g roztopionego masła
1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki malin

Ciasto z ricottą i malinami wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenie, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę, jajka, masło i ekstrakt waniliowy do momentu aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy 1/3 sera do mąki i mieszamy delikatnie łyżka, dodajemy kolejno następne części sera i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę, pieczemy w 175 stopniach przez 50 - 60 minut aż wierzch będzie zarumieniony. 


Post a Comment: