Zapiekanka z cukinią

Na dzisiaj mam przepis na danie obiadowe wegetariańskie. Przepis pochodzi z książki kuchnia lidla "Jeść zdrowiej" (str.87.). Odrobinkę go zmieniłam, bo użyłam mniejszej ilości składników i nie użyłam kaparów, ale nie będę sobie oczywiście przypisywać autorstwa, dlatego podaję źródło. Jednak jeżeli chodzi o blogi kulinarne i przepisy to dużo osób "pożycza" sobie cudze przepisy. Moim zdaniem jest to ok jeżeli  podajemy źródło, inaczej jest to zwykła kradzież. Bardzo spodobała mi się owa książka, a większość przepisów jest taka jak właśnie lubię, lekka, zdrowa z nastawieniem na warzywa. Na pewno nie raz pojawią się  tutaj przepisy z tej książki. 




Zapiekanka z cukinią składniki:
2 ziemniaki
1 czerwona cebula
2 żółtka
150 ml śmietany 30%
1/2 cukinii
50 g sera feta
garść czarnych oliwek

Zapiekanka z cukinią wykonanie:
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Cukinię kroimy w plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym aż się lekko zarumieni. Możemy ją również podsmażyć na oleju na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach. 

3 komentarze:

Adbox

@xyunomai