Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchni gości kasza pęczak. Można zrobić bardzo łatwe i bardzo szybkie danie z jej wykorzystaniem, polecam spróbować. Mojemu mężowi bardzo smakowało ;)




Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem składniki:
1 pierś z kurczaka
1 papryka  żółta
1 duża czerwona cebula
1/4 pęczka koperku
1/2 szklanki kaszy pęczak
1 - 1/2 szklanki bulionu
50 ml śmietany 18%

Kurczak z kaszą jęczmienną i koperkiem wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek, słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i 1 łyżeczce sosu worcester. Zostawiamy na godzinę. Smażymy na patelni przez około 4 minuty, przekładamy na miseczkę. Paprykę i cebulę kroimy w grubszą kostkę, smażymy przez około dwie minuty, dodajemy kaszę pęczak, podsmażamy razem przez 30 sekund. Zalewamy bulionem i dodajemy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Pod koniec gotowania należy dodać śmietankę, jeżeli kasza jest jeszcze zbyt twarda dodajemy więcej bulionu. Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai