Mój mąż uwielbia kurki, niestety w Holandii ciężko je dostać, a jak już są w jakimś markecie to piekielnie drogie. Bo w Holandii grzybów nie można zbierać, mandat za to grozi. Więc jak w tureckim markecie pojawiły się kurki to oczywiście musieliśmy je kupić.
Makaron z kurkami i kurczakiem składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g kurek
1 szklanka białego pół wytrawnego wina
2 łyżki śmietany
1/3 szklanki startego parmezanu
Makaron z kurkami i kurczakiem wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na patelni przez 3 - 5 minut w zależności od tego jakie duże kawałki są. Następnie przekładamy na miseczkę. Na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki kurki. Grzybów nie myjemy i nie solimy, gdyż puszczą wodę. Smażymy około 2 minut, zalewamy białym winem, dodajemy śmietanę, parmezan i kurczaka. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle i całość razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz