Bułeczki drożdżowe z pomidorami


Bardzo lubię różnego rodzaju drożdżowe wypieki. Najbardziej chyba lubię słodkie drożdżówki :) Ale dzisiaj postawiłam na wytrawną wersję drożdżówek z pomidorkami i śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;)



Bułeczki drożdżowe z pomidorami składniki
15 g drożdży
jajko
250 g mąki (ja użyłam razowej)
pół szklanki letniego mleka
duża łyżka roztopionego masła
pomidorki  koktajlowe
zioła prowansalskie
100 ml śmietany creme fraiche
100 g tartego sera gouda

Bułeczki drożdżowe z pomidorami wykonanie:

Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy drożdżówki, środek robimy wklęsły a brzegi wyciągamy do góry, zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Śmietanę mieszamy z serem, doprawiamy ziołami prowansalskimi i nakładamy na środek każdej drożdżówki. Na to układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Solimy i pieprzymy. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Najlepsze są jeszcze ciepłe ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai