Hej na dzisiaj mam dla was bardzo banalny przepis na sos do makaronu z kurczakiem. Bazą jest papryka, nie ta okrągła, ale te dłuższa słodsza odmiana. Nie jest to danie obiadowe na szybko, bo trzeba upiec paprykę, obrać i zmiksować, ale warto.
Kurczak w paprykowym sosie składniki:
2 piersi z kurczaka
2 czerwone podłużne papryki
100 g pieczarek
czerwona cebula
2 łyżki creme fraiche
Kurczak w paprykowym sosie wykonanie:
Paprykę układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, w połowie pieczenia należy ją obrócić. Następnie należy obrać ją ze skórki i zmiksować w robocie kuchennym. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy jakieś 3 minuty. Dodajemy zmiksowaną paprykę, śmietanę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, oregano, pieprzem i solą. Całość gotujemy aż sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz