Grochówka czyli klasyk polskiej kuchni, ale nie tylko. Jest to również bardzo popularna zupa w Holandii i dzisiaj zrobiłam ją na mój sposób. Trochę po polsku, trochę po holendersku właśnie.
Grochówka składniki:
300 g wędzonej kości z mięsem
1/2 selera
2 pietruszki
3 ziemniaki
2 marchewki
400 g żółtego, łuskanego grochu
2-3 kiełbasy
Grochówka wykonanie:
Groch najlepiej namoczyć na całą noc, pamiętajmy aby go dobrze przepłukać. Kość gotujemy w wodzie z selerem i korzeniem pietruszki przez około godzinę. Następnie wyciągamy warzywa i kość, wrzucamy groch i gotujemy przez około 40 minut aż zacznie się rozwalać. Marchewkę kroimy w kostkę dorzucamy do zupy, po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Dodajemy 1 łyżeczkę sosu worcester. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę w plasterki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy do zupy. Doprawiamy ususzonym majerankiem i zupka gotowa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz