Kiedyś nie byłam bardzo dużą fanką omletów, ale teraz często zdarza mi się je robić na śniadania. Omlet bardzo łatwo można "odchudzić" i przygotować go z samych białek jajka. Do tego dodałam pomidory i wyszło pyszne śniadanko.
Omlet z pomidorami składniki
3 białka jajek
1 żółtko
1 średniej wielkości pomidor
1 łyżka masła
Omlet z pomidorami wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko i całość dobrze mieszamy łyżką. Doprawiamy solą pieprzem, ostrą i słodką papryką i oregano. Pomidora kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wylewamy masę jajeczną, gdy spód zacznie się przysmażać układamy plastry pomidora. Smażymy przez około minutę aż masa będzie zwarta, następnie delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę. Podajemy ze świeżym pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz