Orientalny kurczak


Z moim narzeczonym uwielbiamy takie inspirowane azjatyckie dania. Za każdym razem jak mówię, a może zrobimy dziś chińszczyznę nigdy nie słyszę nie. Sosy zawsze robię sama od podstaw, może się wydawać, że trochę pieniędzy trzeba wydać na wszystkie składniki do sosów, ale jeżeli robimy takie dania dość często to bardziej nam się to kalkuluje aniżeli kupić gotowy sos w sklepie. Poza tym możemy zawsze coś nowego wykombinować ;)




Orientalny kurczak składniki
2 duże piersi z kurczaka
czerwona papryka
1 czerwona cebula
kiełki
szczypiorek i sezam do podania
Sos:
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiego sosu chili
3 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki brązowego cukru
4 łyżeczki sosu sojowego

Orientalny kurczak wykonanie:
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, warzywa kroimy w paseczki. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek przez około dwie minuty. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 30 sekund, następnie dodajemy sos i smażymy do momentu aż sos się zagotuje i zacznie gęstnieć. Podajemy posypanego sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. 

2 komentarze:

Adbox

@xyunomai