Krewetki w sosie słodko kwaśnym

Mój narzeczony uwielbia krewetki i ja w sumie też, więc od czasu do czasu zdarza nam się przygotować jakieś danie z krewetkami. Dzisiaj typowo chińszczyzna z krewetkami w sosie słodko kwaśnym, w sumie nic odkrywczego ale jakie pyszne ;) Jest to bardzo ekspresowe, należy pamiętać, że krewetek nie należy za długo smażyć, gdyż będą gumowe!





Krewetki w sosie słodko kwaśnym składniki:
1 papryka czerwona
250 g oczyszczonych krewetek
garść kiełków
1/2 czerwonej cebuli
1/4 większego pora (zielona część)
makaron według uznania
sos:
3 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki kostki świeżego ananasa


Krewetki w sosie słodko kwaśnym  wykonanie:
Wszystkie składniki na sos blendujemy razem. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na woku i smażymy pokrojone i umyte warzywa przez około 1 minutę, następnie dodajemy sos, gotujemy przez około 30 sekund i dodajemy krewetki. Całość gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy przez kilka sekund. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai