Czerwone pesto

Pesto najczęściej kojarzy nam się z tym bazyliowym o zielonym kolorze. Jednak na podstawie przepisu podstawowego można zrobić również czerwone pesto z suszonych pomidorów. Tak powstałą papkę można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Można przygotować z nim makaron albo zrobić roladki z kurczaka. W tej chwili mam dla was przepis na samą papkę, ale niedługo pojawią się również przepisy.




Składniki na czerwone pesto:
1 słoiczek (250g) suszonych pomidorów w zalewie
garść świeżej bazylii
30 g orzeszków pini
1 ząbek czosnku

Orzeszki pini prażymy na patelni na złoty kolor, uważamy aby ich nie przypalić. Pomidory odcedzamy z zalewy, pozostawiając około 1/2 tej oliwi ze słoiczka. Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Tak powstałe pesto możemy jeść bezpośrednio smarując grzanki albo dodać do makaronu i podsmażyć na patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai