piątek, 12 stycznia 2018

Uwielbiam serniki, pod każdą postacią i o każdym smaku. Trochę już tych serników narobiłam. Dzisiaj chciałabym wam polecić taki mini cytrynowy serniczek. Nie jest on aż tak wysoki jak zwykły sernik ale za to jest idealny na imprezę, gdyż nie potrzeba żadnych talerzyków, a serniczek chwytamy w rękę i jemy.


Sernik cytrynowy Składniki na blaszkę 20 cm na 20 cm:
Spód:
150 g mąki
55 g cukru
80 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Masa serowa:
500 g mascarpone
75 g cukru
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sernik cytrynowy wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie miksujemy a następnie wylewamy na upieczony spód i pieczemy kolejne 30 minut. Ciasto po wystygnięciu chłodzimy przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Można posypać cukrem pudrem.



Post a Comment: