Gulasz piwny

Tego typu dania przemówią na pewno do serc i żołądków waszych panów ;) Mojemu mężowi bardzo smakowało. Do tego kasza gryczana i buraczki i pyszny obiad gotowy ;)



Gulasz piwny składniki:
150 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki)
330 ml ciemnego piwa butelkowego
3 ogórki kiszone
1 szklanka bulionu
garść suszonych grzybów
1 duża cebula


Gulasz piwny wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w imbirze, pieprzu i soli, skrapiamy lekko olejem. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko brązowo Przekładamy do garnka. Cebulę, ogórki i grzyby kroimy w kostkę, smażymy na tej samej patelni, dodajemy do mięsa. Zalewamy piwem, wodą z grzybów i bulionem, dodajemy 3 ziarna jałowca, 3 ziela angielskiego, 3 goździki i 3 liście laurowe. Gotujemy przez około 2 godziny pod przykryciem, czasem mieszając, aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje.

1 komentarz:

Adbox

@xyunomai