wtorek, 30 kwietnia 2019

Lubię różnego rodzaju tarty, robię je dosyć często. Dlatego dzisiaj kolejny przepis, tym razem tarta z łososiem i serem mozzarella. Do tego świeży koperek i pyszny obiad gotowy ;) Inspiracją był przepis jest zaczerpnięty z książki kucharskiej z Lidla "Pascal kontra Okrasa".


Tarta z wędzonym łososiem składniki (blaszka 22cm):
100 g śmietany 30%
5 jajek
150 g łososia wędzonego
185 g mozzarelli 
1/4 pęczka świeżego koperku

Ciasto:
50 g masła
120 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 żółtko

szczypta soli

Tarta z wędzonym łososiem wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na 24 cm ceramiczną formę. Na to kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia. Mozzarellę kroimy w grube plastry. Układamy naprzemiennie plastry łososia i mozarrellę. W misce łączymy śmietanę i jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany koperek. Wylewamy na ciasto, pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Post a Comment: