Karkówka w pikantnym sosie

Mój mąż bardzo lubi dania mięsne, dlatego specjalnie dla niego przygotowałam karkówkę. Przepis pochodzi z bloga Danka Pichci. 




Karkówka w pikantnym sosie  składniki:
1,2 szklanki wody
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 kg karkówki pokrojonej w plastry
5 ząbków czosnku
4 cebule


Karkówka w pikantnym sosie  wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim karkówkę, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Cebulę kroimy w plastry. Następnie mięso należy obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z  obu stron. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. Na patelnię na której smażyliśmy mięso dajemy pozostałe składniki. Zagotowujemy i powstałym sosem polewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach. Następnie pieczemy jeszcze 15 minut bez przykrycia. Sos z pieczenia można odlać i zagęścić dodatkowo mąką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai