Kurczak ze szpinakiem i kaszą


Często u mnie pojawia się szpinak w potrawach. Jest on bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Pasuje do niego praktycznie wszystko, dziś do sosu dodałam również ser gorgonzola, który nadaje dość charakterystycznego i wyrazistego smaku daniu. Polecam spróbować. 


Kurczak ze szpinakiem i kaszą  składniki:
1 pierś z kurczaka
250 ml bulionu
1/2 szklanki kaszy pęczak
duża garść szpinaku
1 łyżka sera gorgonzola


Kurczak ze szpinakiem i kaszą wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, mielonym imbirem i curry. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Smażymy około 4 minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kaszę przez około 30 sekund. zalewamy bulionem, dodajemy ser gorgonzola i gotujemy aż kasza będzie prawie ugotowana. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż szpinak będzie ugotowany. Jeżeli zajdzie taka potrzeba dodajemy więcej bulionu lub wody. Dodajemy kurczaka,  całość mieszamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai