środa, 13 września 2017

Mój narzeczony wymyślił sobie aby zrobić na obiad risotto z kurkami. Nigdy nie robiłam na obiad risotto i dlatego podjęłam wyzwanie. I muszę przyznać, że było bardzo dobre i na pewno nie jest to ostatni raz jak robię risotto. 




Składniki
100 g kurek
100 g ryżu do risotto
1 szklanka bulionu
1 szklanka słodkiego wina
2 łyżki masła
200 g polędwicy
Marynata:
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w małej miseczce. Połową smarujemy polędwicę i smażymy z każdej strony przez około 1 minutę. Następnie smarujemy resztą marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
W głębokim garnku na podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy ryż, przesmażamy przez kilka sekund aż ryż pokryje się masłem. Dodajemy 1/2 szklankę wina, odparowujemy, dodajemy następne pół szklanki wina i znów gotujemy aż całe wino odparuje. Następnie dodajemy 1/2 szklanki buliony i gotujemy aż całość odparuje, dodajemy resztę bulionu. W tym momencie ryż powinien już być ugotowany. Polędwicę wyciągamy z piekarnika i podajemy z risotto. 






Post a Comment: