Ciasto z porzeczkami i mascarpone

Połączenie owoców i kremu na bazie serka mascarpone jest wręcz idealne. Tego typu ciasta są lekkie i nadają się do  popołudniowej kawki w ciepłe dni.  Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota!




Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki:
250 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
50 g miękkiego masła
1 galaretka truskawkowa

opakowanie czerwonej porzeczki
garść borówek
Spód:
150 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru

Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie
Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk i po upieczeniu ciasto będzie zbyt twarde. Aby tego uniknąć, należy w momencie gdy ciasto zacznie robić się zbyt ciepłe włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać aż do połączenia się składników. Można też do wyrobienia ciasta użyć robota kuchennego,ja tak zazwyczaj robię. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Pieczemy pod obciążeniem około 20 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej.
Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie układamy umyte owoce. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai