Zapiekanki to jest najprostszy sposób na pożywny obiad. Dzisiaj zrobiłam quiche z nadzieniem na bazie kiełbasy i cebuli. Niby nic specjalnego ale jakie smaczne ;)
Quiche z kiełbasą składniki:
3 kiełbasy najlepiej wędzone
3 duże cebule
500 ml śmietany 30%
4 jajka
50 g miękkiego sera z pasteryzowanego krowiego mleka
Ciasto:
jajko
70 g masła
130 g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Quiche z kiełbasą wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól, dodać jajko. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie. Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażmy do momentu aż cebula się zeszkli. W misce rozbijamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Farsz przekładamy na ciasto, dodajemy posiekany w kostkę ser. Zalewamy masą śmietanową. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 - 40 minut.
Quiche z kiełbasą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz