Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekolada i wiśnie to połączenie idealne. Jeżeli użyjemy tego połączenia w serniku to otrzymujemy coś jeszcze pyszniejszego! Do tego polewa z białej czekolady i migdały i jest jeszcze lepiej, więc może już na tym poprzestaniemy, bo co za dużo to niezdrowo. 


Czekoladowy sernik z wiśniami składniki:
800 g twarogu na sernik
100 g czekolady mlecznej3 jajka4 łyżki mąki180 ml śmietany 12%150 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka wiśniSpód1 jajko150 g mąki100 g masła50 g cukruPolewa: 200 ml śmietany 36%170 g białej czekoladypłatki migdałowe, lub posiekane grubo migdały bez skórki

Czekoladowy sernik z wiśniami wykonanie:
Masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do reszty składników na spód i wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier  do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy ser i ekstrakt waniliowy. Ucieramy kolejne 5 minut, następnie dodajemy śmietanę i ucieramy tak długo aż masa będzie jednolicie gładka. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu dajemy wiśnie i ostrożnie całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, w momencie kiedy zacznie się gotować, dodajemy czekoladę, gotujemy do rozpuszczenia. Polewamy zimny sernik, posypujemy migdałami




1 komentarz:

Adbox

@xyunomai