Lubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe. Chlebek ten je się w taki sposób, że odrywamy go po kawałku i nie trzeba go kroić. Przepyszny jest jeszcze ciepły, ale nie tylko. Polecam wypróbować.
Chlebek czosnkowy składniki
10 g drożdży
5 i 1/2 szklanki mąki
5 ząbków czosnku
2 łyżki oregano
Garść natki pietruszki
2 łyżki plus 4 łyżki roztopionego masła
1 szklanka mleka
Łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 szklanka letniej wody
Chlebek czosnkowy wykonanie:
Z drożdży, mleka łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, wodę, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i oregano. Dokładnie mieszamy. Podłużną blaszkę smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta (wielkości piłeczki golfowej) i układamy na dno, smarujemy roztopionym masłem z przyprawami, na to kładziemy kolejne kawałki ciasta i znów smarujemy Czynności te powtarzamy aż ciasto się nie skończy, wierzch smarujemy odrobiną pozostałego masła z przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Chlebek czosnkowy wykonanie:
Z drożdży, mleka łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, wodę, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i oregano. Dokładnie mieszamy. Podłużną blaszkę smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta (wielkości piłeczki golfowej) i układamy na dno, smarujemy roztopionym masłem z przyprawami, na to kładziemy kolejne kawałki ciasta i znów smarujemy Czynności te powtarzamy aż ciasto się nie skończy, wierzch smarujemy odrobiną pozostałego masła z przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz