Bardzo spodobał mi się makaron rigatoni, czyli grube duże rurki, podobne do cannelloni, ale zdecydowanie jednak mniejsze. Dzisiaj przepis na kolejny makaron, kolejny raz zapiekany w piekarniku. Takie danie pasują mi chyba najbardziej.
Makaron rigatoni zapiekany w sosie pomidorowym składniki:
dwie garści makaronu rigatoni
300 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
500 ml pomidorowej pasaty
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
Makaron gotujemy al dente (około 3 - 4 minut). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, całość smażmy około 5 minut. Dodajemy pasatę, doprawiamy oregano, pieprzem, ostrą papryką i solą. Śmietanę i mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość gotujemy jeszcze przez kolejne 5 minut. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz