Gofry drożdżowe

Robiłam już gofry nie raz, ale tak naprawdę dopiero niedawno natrafiłam na przepis na gofry z drożdżami i chciałam wypróbować ten przepis. Gofry wyszły chrupiące i miękkie w środku. 


Gofry drożdżowe składniki 
4 g drożdży
3.5 szklanki mąki 
25 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka


Gofry drożdżowe wykonanie: 
Drożdże roztapiamy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Odrywamy kawałki ciasta i rozkładamy je na rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy aż będą rumiane. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai