Gdy mam ochotę na danie bezmięsne, najchętniej sięgam po ciecierzycę. Należy ona zdecydowanie do moich ulubionych ziaren, ciągle próbuję się przekonać do soczewicy, lubię ją, ale zdecydowanie przegrywa z ciecierzycą. Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo łatwe danie na ciecierzycę w pomidorowym sosie, którą podałam z kopytkami.
Ciecierzyca w pomidorowym sosie składniki:
1 szklanka ciecierzycy
250 g pieczarek
1/2 szklanki bulionu
500 ml pomidorowej pasaty
1 łyżka creme fraiche
1 łyżka mąki
1 czerwona cebula
Ciecierzycę namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Następnie należy ją ugotować do miękkości przez około 30 minut. Następnie cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wlewamy, bulion, pasatę, dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy creme fraiche i rozrobioną w wodzie mąkę. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz