Drożdżowe bułeczki z szynką i serem

Na dzisiaj mam dla was prostą przekąskę idealną na wieczór ze znajomymi czy jakąś domową imprezkę czyli bułeczki z serem i z szynką. 



Drożdżowe bułeczki z szynką i serem składniki
dobra szynka, nie za chuda
ser emmentaller

15 g drożdży
jajko
250 g mąki razowej
pół szklanki letniego mleka
duża łyżka roztopionego masła

1 łyżka cukru
szczypta soli

Drożdżowe bułeczki z szynką i serem wykonanie:
Z drożdży, mleka, łyżki mąki i łyżki cukru robimy zaczyn. Zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i rozciągamy na kształt prostokąta. Układamy na to szynkę na całej powierzchni a na to ser. Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze około 3 centymetrowe kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blasze w około 1,5 centymetra odstępach, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai