Lasagne z pieczarkami i gorgonzolą

Bardzo lubię lasagne i wszelkiego rodzaju zapiekane makarony. Można je przyrządzić na mnóstwo sposobów zależnie od naszego pomysłu. Dzisiaj bardzo prosty przepis, wykorzystałam po prostu to co było w domu.



Lasagne z pieczarkami i gorgonzolą składniki:
25 g masła
40 g mąki
500 ml mleka
250 g pieczarek
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
garść oliwek
1 łyżka gorgonzoli
parmezan
3 suszone pomidory
suszone oregano 
suszona bazylia 
6 płatów ugotowanego al dente makaronu lasagne



Lasagne z pieczarkami i gorgonzolą wykonanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy gorgonzolę, suszone oregano i bazylię, zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do momentu aż woda zostanie odparowana dodajemy pokrojone oliwki i całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy beszamel.W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby powstały grudki. Na dnie naczynia układamy 1/3 farszu, zalewamy 1/4 sosu, przykrywamy 2 płatami makaronu. Nakładamy kolejną część farszu i sosu, przykrywamy makaronem i tak jeszcze raz. Przykrywamy całość ostatnimi dwoma płatami makronu, zalewamy resztą sosu i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 20 - 30 minut w 180 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai