Ostatnio zrobiłam risotto z kurkami i bardzo zasmakowało mi to danie. Risotto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je zrobić na naprawdę dużo sposobów. Dzisiaj bardzo prosty przepis.
Risotto z pieczarkami składniki:
50 g ryżu
100 g pieczarek
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu
2 łyżki tartego parmezanu
Risotto z pieczarkami wykonianie:
Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy ryż i smażymy przez około minutę. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wina, mieszamy, jak już odparuje dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, następnie dodajemy po 1/2 szklanki bulionu. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy. Gotowe!
Risotto z pieczarkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz