Lasagne zdecydowanie jest moim ulubionym daniem kuchni włoskiej. Szukałam różnych przepisów na to danie, w większości znalazłam je z sosem beszamelowym, ale natrafiłam też na przepis w którym wykorzystuje się tylko ser i postanowiłam z niego właśnie skorzystać, gdyż wydał mi się najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu.
Lasagne z serem ricotta składniki:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
6 płatów makaronu do lasagne
250 g wieprzowego mięsa mielonego
1/2 szklanki bulionu
1 mała puszka pomidorów
100 ml pomidorowej pasaty
200 g sera mozzarella
200 g sera ricotta
150 g tartego parmezanu
Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, zalewamy bulionem i dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki i pasattę pomidorową. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/4 sera mozzarella, ricotty i parmezanu, przykrywamy dwoma płatami makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Na wierzch kładziemy pozostałą część sera i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz