poniedziałek, 28 listopada 2016

 Jest to bardzo słodkie brownie, ale też bardzo pyszne! Czasami jednak dodaje trochę mnie białego cukru.. Przepis dostałam od przyjaciółki i bardzo go lubię, więc o to i on! Składniki są na małe brownie na blaszkę o średnicy około 20 centymetrów.



Czekoladowe brownie składniki 
120 g masła 
150 g cukru 
100 g brązowego cukru 
120 g czekolady deserowej, najlepsza jest o dużej zawartości kakao
1 łyżka płynnego miodu 
2 jajka 
1 łyżeczka esencji waniliowej lub czekoladowej 
75 g mąki pszennej 
2 łyżki kakao w proszku 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Czekoladowe brownie wykonanie:
W rondla o grubym dnie rozpuścić masło razem z całym cukrem, czekoladą i miodem. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu aż do połączenia masy, następnie pozostawić do wystygnięcia. . wsypać oba rodzaje cukru i czekoladę deserową, wlać miód. Następnie należy utrzeć jaja z esencją i dolać do nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie kruchy a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki. Do ciasta można dodać też pokrojone banany (przed wstawieniem  do piekarnika oczywiście). Smacznego!








Post a Comment: