poniedziałek, 21 listopada 2016

For English see below

Kocham szpinak! I kocham ten przepis, jest to o tyle dziwne, że jak byłam dzieckiem i w sumie jeszcze też za nastoletnich czasów, to byłam strasznym niejadkiem i nie lubiłam większości warzyw. Teraz jednak jestem coraz bardziej zainteresowana kuchnią wegańską i wegetariańską, czyli, że jem więcej warzyw. O losie, jak człowiek  się zmienia na  przestrzeni lat.

Jeżeli lubicie szpinak, koniecznie spróbujcie tych przepisów:
Szpinak zawijany w cieście filo
Quiche ze szpinakiem i serem feta
Kuskus i szpinak
Naleśniki ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta
Pizza, szpinak i ricotta

I love Spinach, and this is one of my favourite recipes that I like to come back when I don't have an idea what too cook for a dinner. I remember that when I was teenager I wasn't eating a lot of vegetables, I even disliked tomatoes. Everything changed when I moved out from my family home and started learning how to cook, and started experimenting with new flavors and ingredients. 


















Makaron z szpinakiem składniki, na 3 - 4 porcje:
opakowanie pieczarek (250g)
średniej wielkości cebula czerwona
pół papryki
pół opakowania świeżego szpinaku, około 300g
puszka pomidorów z puszki
oliwki 
czosnek



Makaron z szpinakiem wykonanie:
Generalnie jest to jeden z takich przepisów który nie ma ściśle określonych proporcji i składników, podstawą zawsze jest szpinak, cebula i pomidory, resztę można dodawać wedle uznania i to co znajduje się w lodówce. Ja zawsze mam w szafce puszkę pomidorów i cebule czyli praktycznie  jestem w stanie przygotować to danie w każdej chwili. 

Przed rozpoczęciem gotowania wrzucam szpinak na 7 minut  do maszyny do gotowania na parze aby nie miał później tyle wody.Na początek kroimy cebulę, paprykę i pieczarki, podsmażamy wszystko na oliwie z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem, wycisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory i gotować  do momentu aż odparuje woda. Doprawić  bazylią, papryką ostrą, słodką i curry. Dodać pokrojone oliwki. Na sam koniec dodać szpinak i gotować przez moment aż nadmiar wody zostanie całkowicie odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam  akurat  w lodówce, ale bez śmietany też jest ok. Podawać z makaronem, ja użyłam penne, można posypać tartym serem, najlepiej parmezanem. 

Smacznego! Jest to jedno z moich ulubionych dań, jest szybkie i bardzo zdrowe!
 

Ingredients for 3 - 4 portions
250 g of mushrooms
one middle sized onion
half of red pepper
around 300 g of fresh spinach
1 can of tomatoes
green olives

garlic

First I cook spinach in a steamer for about 7 minutes, so all the water from Spinach is gone. Chop onion, pepper and mushrooms. Fry everything on a medium heat skillet using olive oil. Add a whole can of tomatoes. Season with salt and pepper and 3 cloves of garlic (you can use less if that's too much), sweet and spicy paprika powder and I like to add some curry, I am adding curry basically to all of my dishes. Next step is too add sliced olives and spinach. Cook everything until all water is gone. You can add some cream in order to make it thicker and more creamier, like I did today, but it is not necessary. This dish will be good without cream. Serve with penne. 

 


3 komentarze