środa, 23 listopada 2016

For English see below

Jak już mówiłam uwielbiam szpinak, mam dla was kolejny szybki przepis na danie ze szpinakiem. Doskonale sprawdzi się na imprezach, gdyż jest to tak zwane "finger foods" czyli coś małego co się je rękami. 

Jeżeli lubicie szpinak, koniecznie spróbujcie tych przepisów:
Makaron ze szpinakiem
Quiche ze szpinakiem i serem feta
Kuskus i szpinak
Naleśniki ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta

Pizza, szpinak i ricotta

I love spinach, so today I have another recipe with use of spinach. It is great for a party as it is so called "finger foods"


Składniki, na około 10 małych ruloników:
300g świeżego szpinaku
ciasto filo 5 płatów
pół opakowania sera feta
pół papryki
białko jajka
mała czerwona cebula


Szpinak ugotować i odparować wodę, byle nie za długo, ja znów skorzystałam z parowaru i wrzuciłam go na 7 minut na parę. Ostudzić trochę, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Posiekać drobno cebulę i paprykę, wszystko razem wymieszać, dodać białko jajka, choć nie jest to bardzo konieczne, dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ostrą i słodką papryką i curry. Płaty ciasta filo rozmrozić, rozkroić na pół, tak aby miały kształt prostokąta. Dużą łyżkę farszu zawijać w ciasto, piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe z jakimś fajnym dipem, można również podsmażyć przez moment na patelni. 

Ingredients for about 10 rolls
300 g fresh spinach
filo pastry
half package of feta cheese
half red pepper
egg white
one small red onion

Blanch spinach, I cooked it in a steamer. Cool it down. Squeeze all the water and chop it finely. Chop onion and pepper, add to spinach. Add egg white, and crumble feta cheese. Season with pepper, salt, sweet and spicy paprika and mix it well. Cut the filo pastry in long rectangles, put some of the filling in the end. Fold on both sides and roll it (you can see on the photos how to do it). Bake in 180 Celsius for about 20 minutes. They taste great with sweet chili sauce.  
 









Post a Comment: