piątek, 6 stycznia 2017

Ciasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku i tak mogą przeleżeć trochę czasu, teraz zabieram je do pracy aby zjeść na  przerwie.



Ciasteczka owsiane składniki na około 40 - 50 ciasteczek:
Słoiczek dżemu z jagód goji, malin i chia (przepis tutaj)
2 jajka
3 szklanki płatków owsianych 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3/4 brązowego cukru
3/4 białego cukru
1,5 kostki masła
pół aromatu waniliowego 


Ciasteczka owsiane wykonanie:
Masło ubić z cukrem białym i brązowym, na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując, dodać aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do momentu połączenia składników. Dodać płatki i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Formować kulki, nie za duże i nie za małe, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić dziurkę i nałożyć dżem. Ciastka się rozpłyną podczas pieczenia, dlatego nie należy robić zbyt dużych kulek i układać ich zbyt blisko siebie. Piec około 10 minut na złoto brązowo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra/dół. 







Post a Comment: