Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Ziołowy chlebek
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe bułeczki z malinami
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą
Tradycyjne Pączki
Bułeczki w kształcie zajączków
Bułeczki czosnkowe
Calzone Caprese
Jagodzianki składniki
50g drożdży
500g mąki
500 ml letniego mleka
5 żółtek
1 jajko
100g cukru pudru
100g masła lub margaryny
2 słoiki jagód (około 800ml)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru
Jagodzianki wykonanie:
Z drożdży, połowy mleka łyżki cukru i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić razem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, zaczyn, mleko i rozpuszczoną ale ostudzoną margarynę. Z całości zagnieść ciasto, można dosypać trochę mąki jak ciasto jest za lejące, ale nie za dużo! Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Jagody przelać do garnka, dodać cukier i skrobię. Gotować na wolnym ogniu aż składniki razem zgęstnieją i zrobi się kisiel. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczyć je w dłoni, na środek nakładać jagodowe nadzienie i skleić razem. Układać na wysmarowanej margaryną blaszce sklejeniem do dołu w odstępach. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach, góra dół bez termoobiegu przez 20 -25 minut. Po ostygnięciu polukrować.
Wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuń