Po pewnym czasie zrezygnowałam także z jogurtów owocowych i zaczęłam kupować naturalny albo grecki. Ciężko było mi się przestawić i na początku dodawałam miodu do smaku, ale teraz jako przekąskę wybieram po prostu sam jogurt, dodaje do niego owoce i smakuje mi bardziej niż ten kupny owocowy. Czasem zdarzy mi się kupić smakowy jogurt czy serek bo mnie skusi jakaś promocja w sklepie, ale po otwarciu zazwyczaj zaczynam żałować gdyż są one tak słodkie ze nie nadają się do jedzenia.
Nie
zrozumcie mnie źle, nie jestem jakaś szalona babka przewrażliwiona na
punkcie zdrowego jedzenia i wyrzucenia cukru z jadłospisu gdyż uwielbiam
czekoladę czy ciasta. Jednak co jakiś czas staram się wyrzucić jakiś
nawyk z mojego życia. Najpierw było to zamienienie czarnej herbaty na
zielona jakieś 5 lat temu i zaprzestanie słodzenia herbaty. Później
przestałam pić soki kartonowe a zaczęłam wodę, czasem kupuje świeże soki
z krótka data do spożycia. Później zamieniłam jogurt owocowy na
naturalny.
Polecam spróbować
każdemu, nie ze względu na odchudzanie ale ze względu na własne zdrowie.
Zobaczycie wtedy jak wasz smak się zmieni i że jednak łatwo się
stopniowo przestawić i zmienić nawyki żywieniowe. Spróbujcie od małych
zmian jak właśnie rodzaj herbaty albo zamiana na miód i stopniowo to
ograniczać. Uda się a po pewnym czasie zapomnicie ze kiedykolwiek słodziliście herbatę czy piliście soki. Ja zapomniałam a ile pieniędzy
zaoszczędziłam na sokach. Bo w Holandii pije wodę z kranu ;)
Dlatego też na dzisiaj mam propozycję na mrożoną smakową herbatę, którą można pić każdego dnia.
Mrożona herbata składniki na 1 litr:
2 łyżki jagód goji
2 łyżki syropu z trzciny cukrowej
garść świeżej mięty
sok z jednej limonki
woda
Mrożona herbata wykonanie:
Wszystkie składniki wlać do szklanego dzbana, zalać wodą, dobrze wymieszać łyżką. Odstawić na 2 godziny do lodówki, aż jagody napęcznieją, mam nadzieję, że wam zasmakuje ;)
Dlatego też na dzisiaj mam propozycję na mrożoną smakową herbatę, którą można pić każdego dnia.
Mrożona herbata składniki na 1 litr:
2 łyżki jagód goji
2 łyżki syropu z trzciny cukrowej
garść świeżej mięty
sok z jednej limonki
woda
Mrożona herbata wykonanie:
Wszystkie składniki wlać do szklanego dzbana, zalać wodą, dobrze wymieszać łyżką. Odstawić na 2 godziny do lodówki, aż jagody napęcznieją, mam nadzieję, że wam zasmakuje ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz