czwartek, 26 stycznia 2017

 Pierwszy raz robiłam tofu, wyszło całkiem całkiem. Cały sekret w przyrządzaniu tofu tkwi w tym, że jest ono raczej bez smaku i trzeba je dobrze doprawić i przyrządzić, co za tym idzie, daje nam to dużo możliwości i tofu za każdym razem może smakować inaczej. Tutaj w sosie słodko kwaśny który też przygotowałam od podstaw. 



Tofu w sosie słodko kwaśnym z makaronem ryżowym składniki na dwie porcje
200g tofu
papryka czerwona
5 pieczarek
skrobia kukurydziana 
makaron ryżowy
Sos
łyżeczka keczupu
3 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka sosu sojowego
szczypta soli
1/3 szklanki wody


Tofu w sosie słodko kwaśnym z makaronem ryżowym wykonanie:
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać  małej miseczce. Tofu odsączyć z nadmiaru wody za pomocą papierowego ręcznika, następnie pokroić w kwadraty i oprószyć skrobią kukurydzianą tak aby każdy bok był pokryty. Na rozgrzanej patelni smażyć tofu na oliwie z oliwek na złoty kolor  każdej strony przez około 7 minut. W międzyczasie makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na bok. Przygotować paprykę, należy ją pokroić paprykę  dość grubą kostkę, pieczarki pokroić w ćwiartki, lub trochę mniejsze cząstki, ale nie w plasterki. Gdy tofu jest już gotowe, odłożyć je na talerz i na tej samej patelni smażyć pieczarki i paprykę przez około 3 minuty, następnie dodać tofu i sos  i całość smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody i aż wszystko będzie pokryte sosem. Sprawdzić makaron, jak jest już miękki, odcedzić go, przełożyć na talerz, dodać tofu i warzywa. 









Post a Comment: