Tofu w sosie słodko kwaśnym z makaronem ryżowym składniki na dwie porcje
200g tofu
papryka czerwona
5 pieczarek
skrobia kukurydziana
makaron ryżowy
Sos
łyżeczka keczupu
3 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka sosu sojowego
szczypta soli
1/3 szklanki wody
Tofu w sosie słodko kwaśnym z makaronem ryżowym wykonanie:
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać małej miseczce. Tofu odsączyć z nadmiaru wody za pomocą papierowego ręcznika, następnie pokroić w kwadraty i oprószyć skrobią kukurydzianą tak aby każdy bok był pokryty. Na rozgrzanej patelni smażyć tofu na oliwie z oliwek na złoty kolor każdej strony przez około 7 minut. W międzyczasie makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na bok. Przygotować paprykę, należy ją pokroić paprykę dość grubą kostkę, pieczarki pokroić w ćwiartki, lub trochę mniejsze cząstki, ale nie w plasterki. Gdy tofu jest już gotowe, odłożyć je na talerz i na tej samej patelni smażyć pieczarki i paprykę przez około 3 minuty, następnie dodać tofu i sos i całość smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody i aż wszystko będzie pokryte sosem. Sprawdzić makaron, jak jest już miękki, odcedzić go, przełożyć na talerz, dodać tofu i warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz