poniedziałek, 30 stycznia 2017

Kolejny post w którym wypróbowałam jakiś nowy składnik. Tym razem padło na ciecierzycę, na pewno nie będzie to ostatni przepis z wykorzystaniem cieciorki. Danie to można podać na przykład z kaszą kuskus, ja zjadłam po prostu z kromką chleba. Coś prostego, szybkiego  i niedrogiego.

Jeżeli lubicie ciecierzycę, to zapraszam na inne dania z jej wykorzystaniem:
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym
Orientalna ciecierzyca
Polenta z ciecierzycą
Ciecierzyca w kremowym sosie



Składniki:
kilka pieczarek (około 7)
mała cebula
papryka
4 suszone pomidory
puszka pomidorów w puszce
puszka ciecierzycy
4-5 łyżek jogurtu naturalnego


Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, suszone pomidory i paprykę, wszystko oczywiście pokrojone w plastry. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i ciecierzycę. Doprawiamy czosnkiem, papryką słodką i ostrą, curry, imbirem. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem aż ciecierzyca zmięknie.  Następnie doprawiamy ziołami prowansalskimi, dodajemy jogurt naturalny i gotujemy przez następne 5 minut. Gotowe! 





Post a Comment: