poniedziałek, 30 stycznia 2017

Amarantus jest to ziarno, które sadzili 8,000 lat temu Aztecy. W tej chwili jest ono ciągle bardzo popularne w Peru. Amarantus nie zawiera glutenu i jest lekkostrawny. Akurat w polskim markecie (mieszkam w Amsterdamie) mieli opakowanie amarantusa za 1.30e więc postanowiłam wypróbować, gdyż naczytałam  się, że to ziarno zawiera dużo więcej wapnia czy żelaza niż większość warzyw. Niektórzy naukowcy uważają też, że Amarantus ma właściwości zapobiegające rozwojowi chorób nowotworowych i chorób serca. A poza tym Amarantus jest jednym z najbardziej bogatych ziaren w proteiny, a, że ja ostatnio mało mięsa jem to no.... W internecie znalazłam przepis na owsiankę z amarantusa, ma ona dość specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać, ma on lekko orzechowy posmak, mi jednak smakuje, a zwłaszcza z owocami ;)

Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji

Owsianka z owocami






Składniki:
pół szklanki amarantusa
szklanka mleka migdałowego
pół szklanki wody
pół szklanki mrożonych owoców, można dodać również jagody goji, które zostaną nam po Ice tea (przepis)

orzechy
dwie łyżki miodu
cynamon
łyżeczka siemienia lnianego


Wodę i mleko zagotować, dodać amarantus. Gotować na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem, aż amarantus wchłonie cały płyn. Owoce podgrzać w małym rondlu, aż zrobi się z nich dżem. Do ugotowanego amarantusa dodać miód i wymieszać, całość przełożyć do miseczki, posypać  cynamonem, pokrojonymi orzechami, siemieniem lnianym, dodać owoce. Gotowe!





Post a Comment: