niedziela, 22 stycznia 2017

Czasami przepis wymaga użycia żółtek jajek, zawsze później się zastanawiam co by tu zrobić z białkami jajek. Fajnym pomysłem jest omlet, który jest szybki i łatwy do przygotowania. 

Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji

Owsianka z owocami



Składniki
3 białka jajek
pół czerwonej cebuli
4 duże pieczarki
pomidor
szczypiorek


Na małej patelni podsmażyć na maśle pieczarki i cebulą. Doprawić pieprzem i solą, przełożyć na talerz. Białka jajek ubić mikserem na pianę przez około 3 minuty, byleby nie za sztywno. Na patelni rozpuścić masło, wlać białka, doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Gdy białka się już zetną, należy przewrócić omlet na drugą stronę. Na połowę omletu wyłożyć wcześniej usmażone pieczarki i cebulę, posypać tartym parmezanem, następnie złożyć omlet na pół i przykryć pieczarki i cebulę, smażyć jeszcze  minutę. Przełożyć całość na talerz, na wierzch położyć pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojony szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!






Post a Comment: